Co jeść w maju? Najlepiej sezonowe warzywa i owoce takie jak szparagi, młode ziemniaki czy truskawki. Dlatego zapraszamy Państwa serdecznie do Lwa. Tam czeka już kolejna sezonowa karta.
Wiosenne, zielone i różnorodne – takie są właśnie dania w naszym najnowszym menu. A co jeść w maju? Przygotowaliśmy dla Państwa kilka nowych i pysznych propozycji.
W tym miesiącu stawiamy na lekkie dania, zarówno mięsne jak i wegetariańskie.
Po spędzonych przy stole i bogatym jedzeniu świętach Wielkanocnych, będzie to przyjemna, a zarazem smakowita odmiana. Dlatego polecamy między innymi makaron tagliatelle z pesto z rukoli i zielonymi szparagami. Z takimi dodatkami jak orzechy pinii, parmezan i panierowane jajko będzie smakował wyjątkowo dobrze. Fanom naszych gryczanych naleśników z pewnością ucieszy nowe nadzienie z awokado, brokułów, chrupkich zielonych sałat, kiełków i jajka.
Zobacz też: kuchnia polska
Z kolejnych nowości czeka na Państwa polędwica z dorsza z śródziemnomorskimi dodatkami: z kaparami, oliwkami, pomidorkami koktajlowymi i natką pietruszki. Jesteśmy przekonani, że nowa propozycja dania z ryby zasmakuje Państwu, tak jak nam 🙂
Skoro maj to sezon na szparagi, to nie mogło go zabraknąć także w naszych zupach.
Dlatego polecamy szczególnie nasz krem szparagowo-groszkowy z mlekiem kokosowym i ziołami. To niecodzienne i pyszne połączenie smaków!
Co jeszcze jeść w maju? Z pewnością dużo sałatek. W tym sezonie przygotowaliśmy dla Państwa także 3 do wyboru. W wielkim stylu powraca sałatka z truskawkami, z serem pleśniowym, młodymi liśćmi szpinaku i sosem truskawkowym z prażonymi migdałami. Pozostaje znana i lubiana sałatka z kurczakiem w sezamie. Nowością natomiast będzie sałatka ze szparagami, młodymi ziemniaczkami z dodatkiem rzodkiewek, zielonej soczewicy i ziołowym dressingiem. Jednym słowem ciężko je opisać, ale trzema już łatwiej, bo będzie pysznie, zdrowo i zielono!
Zobacz więcej: Dobre jedzenie na jesień – nowa karta sezonowa
Obok kilku nowości pozostaną także znane już i chętnie wybierane przez Państwa dania. Zatem co jeść w maju w Lwie? W ramach przystawki polecamy naszego wołowego tatara. Z cebulką, ogórkiem i oliwą uchodzi za najlepszy w okolicy. Polecamy także nasze pożywne, a zarazem delikatne flaczki wołowe. To jedna z naszych popisowych zup, która da Państwu energię na cały dzień. Natomiast na danie główne proponujemy między innymi fileta z kaczki w sosie wiśniowo-koniakowym. Z kluskami półfrancuskimi i sałatką z liści szpinaku i botwinki smakuje i wygląda wyśmienicie.
A co zjeść w maju na deser? Zdecydowanie to czas na lody! Dlatego przygotowaliśmy dla Państwa 2 warianty. Mimo to wybór może być ciężki. Zarówno nasze legendarne lody na ostro, jak i całkiem nowe lody pistacjowo-limonkowe są naprawdę dobre. Może najlepiej zamówić dwa i wtedy zdecydować które lepsze? 🙂
Zapraszamy Państwa do zasmakowania się w naszych majowych daniach i propozycjach. Mamy nadzieję, że każdy z Państwa znajdzie w najnowszej karcie coś ulubionego dla siebie. Czekamy na Państwa wrażenia i komentarze.
Jednocześnie przypominamy, że od wtorku do soboty przygotowujemy dla Państwa różnorodne zestawy lunchowe.
Każdego dnia czeka na Państwa wariant mięsny i wege. Najnowsze menu znajdą Państwo w aktualnościach i na naszym Facebooku w zakładce menu.
Życzymy smacznego i do zobaczenia w Lwie!