Większość osób udających się na przyjęcie weselne zwraca szczególną uwagę na podawane posiłki oraz przystawki serwowane na stołach. W Polsce jest wiele przepysznych tradycyjnych dań, bez których spora grupa nie wyobraża sobie wesela czy innych uroczystości. Jako że wiele osób decyduje się obecnie na nowoczesne wesela, warto zdecydować się na dania tradycyjne w nowej odsłonie, lub wariacje na ich temat. Dzięki temu każda ze stron będzie w pełni usatysfakcjonowana serwowanymi posiłkami.
Jakie dania są najbardziej pożądane w menu weselnym?
Podczas wesela zazwyczaj zaplanowane jest kilka kolacji ciepłych, dzięki czemu goście mogą podreperować siły do dalszej zabawy i świętowania. Każde z dań powinno być estetycznie podane, zachęcając gości do spróbowania. Większość sal weselnych ma przygotowane kilka propozycji menu, dzięki czemu nieco łatwiej jest dobrać najbardziej odpowiadające nam dania. Warto zadbać o różnorodność, tak aby goście nie musieli jeść kilku zbliżonych smakiem potraw z rzędu. Dobrym rozwiązaniem jest wybór różnych dodatków, a także pozostawienie gościom wyboru surówek.
Jako że obecnie coraz więcej osób nie je mięsa, warto upewnić się, że w menu weselnym takie osoby znajdą coś dla siebie. Dzięki temu poczują się zaopiekowane i będą mogły posilić się ciepłym posiłkiem. Pierwszym posiłkiem podawanym na Sali weselnej jest obiad. Zazwyczaj składa się z zupy, dania głównego oraz deseru. W większości przypadków jako zupę podaje się tradycyjny rosół, jednak coraz częściej można spotkać się z serwowaniem innych rodzajów zup czy kremów. Obecnie coraz więcej par młodych decyduje z deseru, a na jego miejsce wchodzi tort weselny.
Zobacz też: Czym się kierować przy wyborze miejsca na przyjęcie weselne?
Nieodzownym elementem każdego wesela są przystawki i sałatki, stawiane na stołach. Coraz częściej spotykane są również dedykowane słodkie stoły z deserami i fontanną czekoladową. Większość osób nie wyobraża sobie wesela bez wiejskiego stołu, na którym znajdują się różnego rodzaju swojskie wędliny, a także dania kuchni polskiej jak żurek czy pierogi. Coraz częściej można spotkać się również ze stołem przystawkowym, na którym znajdują się przystawki różnych kuchni. Jest to ciekawe rozwiązanie dla osób, które lubią próbować nowych rzeczy.
Kolacja zazwyczaj przyjmuje postać jednego dania, jest to danie mięsne lub wegetariańskie. W zależności od przewidywanej długości wesela i ilości przystawek można zaplanować jeszcze drugą kolację. Po oczepinach przychodzi pora na kolejny ciepły posiłek, który bardzo często przyjmuje postać aromatycznego barszczu czerwonego z pasztecikami, bądź zupy bogracz. Są to stosunkowo lekkie dania, które rozgrzeją gości i pozwolą im wrócić do zabawy.