W wielu restauracjach można zauważyć zmiany menu zależne od pory roku, bądź wprowadzanie specjalnych kart bazujących na dostępnych w aktualnym sezonie produktach. Niekiedy potrawy dostępne są wyłącznie w danym sezonie, nie ma możliwości zamówienia ich po jego zakończeniu. Taki sposób doboru produktów i dań jest podyktowany kilkoma czynnikami, a najważniejszym z nich jest dobro gości.
Dlaczego tworzenie potraw z sezonowych produktów jest bardzo dobrym pomysłem?
Pierwszym powodem tworzenia specjalnych kart menu jest to, że każdy z produktów, podczas trwania jego sezonu smakują najlepiej, dzięki czemu dania w restauracjach zyskują niepowtarzalny aromat. Dojrzewające w naturalnych warunkach, z dostępnością do promieni słonecznych świeże warzywa i owoce mają całkowicie inny smak niż te hodowane w szklarniach poza sezonem. To w znacznym stopniu odbija się na smaku potrawy, która poza sezonem mogłaby znacząco odbiegać od standardów restauracji.
Kolejnym czynnikiem, wpływającym na wybór sezonowych produktów jest ich cena. W czasie sezonu na dane owoce czy warzywa są one znacznie tańsze niż poza nim. Wynika to przede wszystkim z tego, że wiele z nich uprawianych jest w Polsce, dzięki czemu do ceny nie są doliczane koszty transportu z innych krajów. Wykorzystywanie sezonowych produktów pozwala także na wsparcie rolników i hodowców. Kupując od nich produkty, pozwalamy im zarobić i chronimy przed marnowaniem towaru.
Korzystanie z sezonowych owoców i warzyw jest także działaniem ekologicznym. Coraz więcej restauracji podczas przygotowywania potraw i ustalania nowego menu stara się jak najbardziej ograniczyć marnowanie żywności. Wyrzucając jedzenie, marnuje się ogromna ilość wody wykorzystanej podczas hodowania danego warzywa czy owocu, a także w procesie jego przetwarzania, a także ogrom pracy włożony przez rolników, hodowców i producentów. Wprowadzanie sezonowego menu jest świetnym rozwiązaniem, pozwalającym na spożycie dań stworzonych z wykorzystaniem produktów o najwyższej jakości i najlepszym smaku. Takie rozwiązanie pozwala na czerpanie tego, co najlepsze w danym czasie czy o danej porze roku.
Zobacz też: Wiosna w Restauracji Lew