Restauracja Lew jest naszym wspólnym, rodzinnym przedsięwzięciem, które otworzyliśmy w Żarach, w 2007 roku. Jednak nasze doświadczenie w gastronomii sięga znacznie dalej.
Swoją działalność zaczęliśmy już w 1999 roku od skromnej produkcji ulubionych pierogów. W krótkim czasie okazały się na tyle dobre, że pozwoliły nam rozwinąć swoją działalność i otworzyć w 2002 roku przydrożny bar w Topoli Królewskiej.
Zobacz też: organizacja imprez
Doświadczenie, które tam zdobyliśmy wskazało nam kierunek i przybliżyło do spełnienia naszego marzenia - otworzenia restauracji z doskonałym jedzeniem i niepowtarzalnym klimatem. Gdy tylko nadarzyła się taka okazja, nie wahaliśmy się wrócić w rodzinne strony - do Żar.
Tak właśnie rozpoczęła się nasza kulinarna przygoda z Lwem.
Zobacz też: organizacja wesela
Miejsce
Restauracja Lew mieści się w samym sercu Żar, w barokowej kamienicy z XVI wieku, przy ulicy Osadników Wojskowych 52-53. Jej historia przez długi czas związana była z aptekarstwem, co zobaczyć można na pięknych detalach z piaskowca. Właśnie od jednej z rzeźb na elewacji pochodzi nazwa naszej restauracji.
Wchodząc do restauracji uwagę zwracają piękne, łukowe sklepienia, odsłonięte cegły ścian i drewniane belki, które razem nadają wnętrzu niepowtarzalny charakter. Wyjątkowość tego miejsca podkreśla dodatkowo, wystrój okien, świeże, cięte kwiaty na stołach i jazzowa muzyka.
Na wprost głównych drzwi wejściowych znajduje się bogato wyposażony bar.
Nasz zespół
Jesteśmy dumni z zespołu, który budujemy wspólnie z naszymi kucharzami i kelnerami. Razem z nimi jesteśmy w stanie sprostać oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających klientów. Zdobywane w ten sposób doświadczenie pozwala nam tworzyć dla Państwa kuchnię na coraz wyższym poziomie.
"Wierzymy, że sprawiedliwe i godne warunki pracy są podstawą do stworzenia silnego zespołu."
W pracy spędzamy znaczną część naszego życia, dlatego tak ważna jest przyjazna i otwarta atmosfera. Dzięki naszym wcześniejszym doświadczeniom znamy perspektywę zarówno osób zatrudnionych, jak i pracodawcy. Doceniamy zaangażowanie naszych pracowników, zatrudniając ich na umowę o pracę. To zaufanie przekłada się na doskonałą jakość, jaką jesteśmy w stanie zaoferować naszym klientom.
Jolanta Tomalak
"Jestem menadżerką i właścicielką Restauracji Lew. W pracy odpowiadam za bezpośredni kontakt z klientami. Zawsze staram się, by dobrze się u nas czuli, dlatego tak dużo uwagi poświęcam wystrojowi restauracji, a także obsłudze kelnerskiej.
Lubię pracować z ludźmi i rozmawiać z nimi. Moją pasją jest odkrywanie nowych smaków, stąd też zajmuję się tworzeniem różnorodnego menu, dopasowanego do zmieniających się pór roku, czy trendów. Szukam nowinek w technikach kulinarnych, nowych surowców, składników."
Arkadiusz Tomalak
"Jestem właścicielem i menadżerem Lwa i dbam o to, żeby biznes był sprawny z punktu widzenia technicznego. W restauracji odpowiadam za marketing, zakupy sprzętu i wyposażenia. Zajmuję się także aspektami formalno-prawnymi naszej działalności.
Lubię smooth jazz i rock, dlatego taką muzykę wybieram do restauracji. Moim zdaniem najlepiej oddaje jej klimat."